Mestring av uforutsigbare forutsetninger og omgivelser for virksomheter og prosjekter
Er VUCA et attraktivt alternativ?
Er VUCA et attraktivt alternativ?
Skrevet av: Jon Lereim
Dagens og morgendagens virksomheter vil i stadig større grad være preget av turbulente og uforutsette endringer med stor kompleksitet og usikkerhet. Dette gjelder både på geopolitisk og makronivå, så vel som i daglig virksomhetsledelse og i ulike prosjektporteføljer.
Skal man bare la omgivelsene diktere vår tilværelse?
Ambisjonen må heller være å mestre slike ekstreme forhold på best mulig måte, og ha modeller og verktøy som gjør det mulig å være i førersetet for slike brutale endringsløp. I den sammenheng er det etablert en metodikk som stadig får større bruk med betegnelse VUCA.
VUCA er opprinnelig utviklet av det amerikanske forsvaret for tolkning og mestring av ekstreme situasjoner, ofte knyttet til kriseledelse.
VUCA består av følgende elementer:
VUCA metodikken tar tak i en helhetlig tilnærming for å mestre disse fire kategoriene som vi opplever i mange sammenhenger både i virksomhetsledelse generelt, men også i prosjekter og porteføljer.
En ting er å mestre prosjekter ut fra opprinnelig oppgavebeskrivelse. En helt annen situasjon er å ivareta det stadig økende behov for å mestre raske endringer, disrupsjon og turbulens både i og rundt prosjektene underveis.
Er man tilstrekkelig grundig ved valg av riktig konsept og prosjekt?
Det hjelper ikke å være verdensmester i klassisk prosjektstyring og gjennomføring, hvis det er feil konsept, og det er fravær av smidighet og fleksibilitet i løsningen.
Agile metoder har ivaretatt det interne behov på en attraktiv måte med en iterativ løsningsutvikling. Imidlertid er det flere dimensjoner i VUCA metodikken som ikke eksplisitt er ivaretatt med agil/smidighet alene. Det gjelder særlig kompleksitet og volatilitet, samt ambivalens.
COVID 19 pandemien er et typisk eksempel som kan beskrives med elementene i VUCA-metodikken.
Den opplevde og reelle virkeligheten med COVID 19 var og er preget av utstrakt grad av volatilitet, stor grad av usikkerhet med en serie av beslutninger under usikkerhet, høy kompleksitet, så vel som ambivalens med hensyn på hva man skulle gjøre av tiltak til en hver tid, både strategisk og operativt.
Det er to særlig interessante lederskapsmodeller som er utviklet innenfor rammen av VUCA.
Disse er:
Hver av disse er kort beskrevet her.
I mer detalj så har denne lederskapsmodellen særlig fokus på følgende:
Agile: The ability to move and change position quickly and effectively, with control.
Det vesentlige med denne varianten av lederskapsmodell er å mestre en uforutsigbar virkelighet, som kjennetegner dagens og morgendagens rammer for virksomhetsledelse og ledelse av prosjekter.
Mestring av slike disruptive og uforutsigbare omgivelser gjøres ved følgende:
VUCA Prime lederskapsmodell.
VUCA-metodikken med tilhørende lederskapsmodeller vurderes som særskilt egnet for mestring av dagens og fremtidens turbulente og uforutsigbare verden. Dette gjelder både for generell virksomhetsledelse og prosjektbaserte virksomheter.
Særlig gjelder dette knyttet til tidligfase og konseptuell utvikling slik at man styrer mot de riktige valg og løsninger for det enkelte prosjekt og for prioriteringer i prosjektporteføljen.
De dynamiske egenskapene til VUCA metodikken kan gjøre den nødvendige endringsreisen i prosjektene mer effektiv og presis.
Fremtiden blir ikke mindre disruptiv, turbulent og uforutsigbar. Følgelig bør vi beherske metodikk og verktøy som best mulig beskriver og kan brukes til håndtering av slike omgivelser.
Etter mitt skjønn er VUCA metodikken det mest helhetlige hittil.
Det finnes en rekke publikasjoner av VUCA. Her er noen utvalgte: